КУЛІНАРНИЙ R&D-ЦЕНТР АГРОХОЛДИНГУ МХП 

MHP Innovation Lab 

16 червня 2021 року команда агрохолдингу МХП урочисто запустила унікальний проект – технологічний кулінарний R&D-центр при Національному університеті харчових технологій.

 

Новий центр гастрономічних досліджень, аналогів якому немає у Східній Європі, створено з метою розробки інноваційних кулінарних продуктів, оцінки стану харчування, тестування та сенсорного аналізу інгредієнтів, а також для впровадження передових технологічних рішень у HoReCa-бізнес.

 

Кулінарний R&D-центр MHP Innovation Lab (6)

 

З ідеєю створення партнерської кулінарної лабораторії при профільному університеті керівництво МХП виступило торік. Ініціатива знайшла гарячу підтримку з боку ректорату НУХТ та колективу кафедри технології м’яса та м’ясних продуктів. Спільними зусиллями проект було втілено у життя. 

 

Зараз на базі сучасної індустріальної кухні-лабораторії МХП студенти, науковці та викладачі зможуть експериментувати над процесами приготування м’ясних страв, а також створювати прототипи нових продуктів за допомогою технологічного обладнання. 

 

Кулінарний R&D-центр MHP Innovation Lab (14)

Кулінарний R&D-центр MHP Innovation Lab (13)

 

Загальна площа кулінарного центру МХП становить понад 1000 кв.м, на яких розташувалося 5 демонстраційних кухонь, технологічний цех, сенсорна лабораторія та кухня-студія для професійної зйомки.

 

Кулінарний R&D-центр MHP Innovation Lab (9)

 

Кулінарний центр МХП забезпечений усім необхідним сучасним обладнанням та укомплектований чудовою командою кухарів, що дозволяє реалізовувати будь-які кулінарні виклики: від розробки ресторанних меню до створення нових продуктів для споживача та тестування технологій їх приготування.

 

Кулінарний R&D-центр MHP Innovation Lab (11)

 

Простір включає також сенсорну лабораторію, де проходитимуть “сліпі” дегустації. Завдяки такому підходу кухарі матимуть змогу отримувати від відвідувачів об’єктивну оцінку своєї майстерності у приготуванні страв. 

 

Кулінарний R&D-центр MHP Innovation Lab (16)

 

Окрім організації професійних дегустацій, кулінарний центр МХП розрахований також на проведення майстер-класів, воркшопів та програм кулінарного навчання у демонстраційних кухнях.

 

Кулінарний R&D-центр MHP Innovation Lab (10)

Кулінарний R&D-центр МХП (187)

 

У презентації нової кулінарної лабораторії MHP Innovation Lab взяли участь директор департаменту технологій, якості та безпеки харчових продуктів МХП Олена Косюк, директор департаменту інновацій МХП Микола Такзей, ректор університету НУХТ Олександр Шевченко, перший проректор Володимир Яровий, проректори Лариса Арсеньєва та Микола Копера, директор Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксана Кочубей-Литвиненко, завідувач кафедри технологій м’яса та м’ясних продуктів Василь Пасічний, викладачі та співробітники НУХТ та фахівці МХП.

 

Кулінарний R&D-центр MHP Innovation Lab (3)

 

Вручаючи ключ від кулінарного центру МХП Олена Косюк наголосила, що виробництво не може існувати окремо від науки, тому підтримка наукової спільноти – це інвестиції в майбутнє не лише галузі, а й усієї країни.

 

"Бізнесу без науки немає, і без підтримки бізнесу також немає. Думаю, що така колаборація дозволить обом сторонам знайти цікаві рішення. Ми готові вкладати наші кошти, виробничі знання, надавати можливості вченим реалізувати свій потенціал. Ми хочемо взяти від науки ті рішення, які зможуть дозволити нам розвиватися швидше і винаходити нові продукти, які потрібні споживачеві. Ми виховуємо вчених із новими поглядами на науку, виробництво, бізнес, і в майбутньому ці люди будуть нести наші ідеї та культуру. Адже бізнес – це не лише гроші, бізнес – це про розвиток науки, людей і цілої країни", – зазначила Олена Косюк, директор департаменту технології, якості та безпеки харчових продуктів МХП.

 

Створивши кулінарну лабораторію, МХП робить ставку на нерозкритий потенціал нашої вченої та творчої молоді, чекаючи проривних ідей, покращених харчових технологій та принципово нових якісних та безпечних продуктів. 

 

"То була моя мрія, і їй вже 20 років. Мрія побудувати кулінарний центр із сенсорною лабораторією в Україні. Чому HoReCa? Усіх дітей запитують: "Ким ти хочеш бути?" Закінчуючи школу, я хотіла бути ресторатором. І ця дитяча наївна мрія зробити рестораторів щасливими й досі залишилася. Саме тому є R&D-центр, є сенсорна лабораторія, є команда, на мою думку, найкращих кухарів України, які втілять мрії рестораторів у реальність", - зазначає Олена Косюк. 

 

Кулінарний R&D-центр MHP Innovation Lab (8)

 

Новий проект був втілений у рамках програми трансформації бізнесу МХП із сировинної моделі до кулінарної. 

 

"Архітектура наших фабрик поки що технологічно не підходить для роботи з кулінарними продуктами. Потрібно було знайти підрядну організацію, або створити свою кулінарну платформу.R&D-центр стане саме таким місцем", - зазначила Олена Косюк. "Ми зможемо розробляти нові продукти для себе та інших компаній, вивчати уподобання різних сегментів споживачів, проводити дегустації, збирати фокус-групи, тестувати пакувальні матеріали та багато іншого."

 

Кулінарний R&D-центр MHP Innovation Lab (7)

 

Ректор університету НУХТ Олександр Шевченко зазначив також, що тільки з активною участю стейкхолдерів наукова спільнота може готувати по-справжньому висококваліфікованих та затребуваних на ринку фахівців.

 

"Мені приємно, що бізнес повертається до науки. Сучасна лабораторія з найновішим обладнанням справді зможе надати можливість студентам, аспірантам, вченим підвищувати свій професійний рівень, а головне займатися інноваціями. Ми щодня харчуємось. І дуже важливо, щоб це харчування було якісним, корисним та безпечним. Саме для того, щоб так було й створено цю лабораторію", - прокоментував відкриття центру професор, доктор технічних наук, ректор НУХТ Олександр Шевченко. 

 

У планах команди МХП – запрошувати провідних українських та зарубіжних спеціалістів, які діляться досвідом та інноваційними підходами зі студентами та викладацьким складом університету.

 

Кулінарний R&D-центр МХП (19)

 

"На меті МХП - не лише випуск нових інноваційних продуктів, а й запровадження нових підходів ведення бізнесу та партнерства, задля створення сталої екосистеми, в якій ефективно взаємодіють великі та малі бізнеси, наука та талановиті фахівці”, - упевнений директор Департаменту інновацій МХП Микола Такзей.

 

У МХП зазначають, що подібна модель “відкритих інновацій” буде взаємовигідною як для бізнесу, так і для науки. Це дозволить розробляти продукти, які важко реалізувати самостійно; впроваджувати передові спеціалізовані технології, ноу-хау та досвід; виховувати нові таланти; встановлювати нові корисні професійні зв’язки; а також отримувати гранти на спільні дослідження та розробки у сфері FoodTech.

 

Кулінарний R&D-центр МХП (5)

 

Команда APT Group рада бути частиною цього важливого для харчової галузі України проекту.

 


 

Інші проекти компанії: 

 


 

Маєте запитання?